DE DRUIVELAAR & KLOEN CLOWNS
107e De Druivelaar: dit jaar in creatieve samenwerking met de Kloen clowns
Na alle lockdowns en restricties is het voor iedereen uitkijken naar 2022. Een nieuw jaar, een frisse start. De 107e editie van De Druivelaar moest iets speciaals hebben. Mede dankzij de creatieve samenwerking met de Kloen clowns en de opname van 3 nieuwe rubrieken voorziet De Druivelaar opnieuw 365 dagen lang een blaadje wijsheid en humor voor jong en oud.
De vzw Kloen werd in 2005 opgericht door Geert Deraeve uit Roeselare met de bedoeling fondsen te werven voor het werk van de Ziekenhuisclowns, die een lach weten te toveren op het gezicht van het zieke kind. Kloen zorgt ervoor dat kinderen die langdurig in het ziekenhuis moeten verblijven, regelmatig bezoek krijgen van een speciaal opgeleide clown die hun pijn en angst even doet vergeten. Verder helpt Kloen ook activiteiten realiseren voor kinderen met reuma, muco en primaire immuunstoornissen.
“Op Geerts vraag of een rubriek over Kloen tot de mogelijkheden behoorde, was ons antwoord een volmondig ‘ja’! Ook cartoonist Filip Cardoen uit Moorslede en leraar-schrijver Peter Devlieger uit Roeselare die Kloen reeds van bij de start een warm hart toedragen, zouden hun medewerking verlenen. “ aldus Christine Desmet, redactrice van De Druivelaar.
En zo geschiedde. Peter schreef 12 ludieke maandgedichtjes over clown Kloen en Filip tekende er spontaan 12 sublieme illustraties bij. Speciaal voor Kloen drukte INNI GROUP diezelfde illustratie op een Druivelaar-rugschild, dat samen met De Druivelaar 2022 te koop wordt aangeboden door de vzw Kloen zelf (www.kloen.be) en waarvan de opbrengst integraal naar de Ziekenhuisclowns gaat.
Wist u trouwens dat clown Ernesto (rechts op de foto), alias van Dirk Degryse, niet alleen vrijwilliger is bij Kloen, maar ook diegene die De Druivelaar al méér dan 30 jaar nauwgezet corrigeert ?
Daarnaast kregen we van Hanneke Van Camp van het Centrum Menselijke Erfelijkheid van de KU Leuven interessante bijdragen over de evolutie van de mens, het menselijk genoom, de natuurlijke afweer tegen bacteriën en virussen enzovoort.
Een andere nieuwe rubriek voert ons 80 jaar terug in de tijd, meer bepaald naar 1942, toen de kazerne Dossin in Mechelen ingericht werd als verzamelkamp voor Joden en Roma. Van daaruit werden maar liefst 25.000 mensen gedeporteerd naar de vernietigingskampen in Auschwitz en Birkenau. Dr. Laurence Schram, senior researcher van de Dossinkazerne, schreef 12 bijdragen over deze zwarte bladzijde uit onze geschiedenis.
En dan is er ook nog het Afrikaans, het Nederlands dat gesproken werd door de Zuid-Hollandse kolonisten die zich in Zuid-Afrika vestigden na de stichting van Kaapstad in 1652. Het Afrikaans bevat soms heel grappige en voor ons heel verstaanbare woorden en daarvan hebben we er een aantal opgelijst.
Deze beroemde Vlaamse scheurkalender is beschikbaar bij verschillende dagbladhandels en warenhuizen voor de adviesprijs van 5,40 euro. Een digitale variant is te vinden in de appstore voor iOs en Android.
Recent
INNI GROUP & Sint-Denijs-City: samen voor kunst
INNI GROUP is trotse partner van Sint-Denijs-City, een uniek artistiek initiatief.
DRUKTA UIT KORTRIJK TREEDT TOE TOT INNI GROUP.
vlnr: Renaat Desiere, Koen De Brauwer, Steven Vandevoorde, Nico Declerck
Categorieën
- Bedrijfsnieuws (12)
- Data (6)
- Druivelaar (5)
- Kalenders (1)
- Print (5)
- Projecten (3)
- Publishers (1)
- Security (2)
- Tickets (1)